Ota yhteyttä

Gradon Blogi

Mitä sisäportailta halutaan? Suunnittelijat kertovat

Elina | 22.4.2025

Sisäportaat ovat paljon muutakin kuin kulkuväline kahden kerroksen välillä. Portaat rytmittävät tilaa, vaikuttavat tunnelmaan ja kertovat jotain rakennuksen luonteesta, joskus jopa sen käyttäjistä. Mutta mitä asioita arkkitehdit ja sisustussuunnittelijat oikeasti arvostavat sisäportaiden suunnittelussa? Tässä blogissa ääneen pääsevät suunnittelijat itse, kirjaimellisesti. Blogista löydät ääninauhat, mistä voit kuunnella mielenkiintoiset ja inspiroivat suunnittelijoiden mietteet. Mukana on arkkitehti Virve Rosberg Studio Rosbergilta, ja sisustus- ja tilasuunnittelija Jenni Paakkari Suunnittelupalvelu Jenniferiltä. Mukana on myös näkökulmia meiltä Gradolta.

Virve Rosberg, arkkitehti, arkkitehtuuritoimisto Studio Rosberg

Jenni Paakkari, tila- ja sisustussuunnittelija, Suunnittelupalvelu Jennifer

Yhteistyö ja sujuva kommunikaatio

Suunnittelutyössä arvostetaan selkeyttä. Kun aikataulut pitävät, mitoitukset osuvat kohdilleen ja materiaalit saadaan päätettyä ilman turhaa pallottelua, projekti etenee kevyemmin ja kaikilla säilyy hyvä fiilis.

”Yhteistyö Gradon kanssa on sujunut aina äärimmäisen hyvin. On ollut miellyttävää tehdä töitä yhdessä – ja erityisesti Visa on ollut tärkeä yhteyshenkilö useammassa kohteessa. Palvelu on sujuvaa ja asiakkaalle miellyttävää, ohjeistus on selkeää ja työmaatapaamiset sujuvat mutkattomasti. Kaikki toimii moitteettomasti. Voin antaa suoraan 10/10 ja suosittelen Gradoa mielelläni eteenpäin.”

– Jenni Paakkari, tila- ja sisustussuunnittelija


”Yhteistyö Gradon kanssa on aina toiminut todella hyvin. Gradon edustajille on helppo ja mukava soittaa ja kysellä asioista, ja heidän kanssaan suunnittelun aikana usein yhdessä innostuneena pyöritellään ideoita ja mietitään asiakkaalle parasta ratkaisua.”
– Virve Rosberg, arkkitehti


Meillä yhteistyö alkaa usein yksinkertaisesti siitä, että pysähdytään kuuntelemaan. Tavataan vaikka työmaalla tai Teamsissa, ja käydään läpi millainen tila on kyseessä, mitä toivotaan ja mitä pitää huomioida.

Portaiden ilme syntyy yksityiskohdista ja asiakkaiden toiveista

Yksi toivoo leijuvia askelmia, jotka jättävät tilan ilmavaksi. Toinen etsii portaikkoa, joka on lähes huomaamaton. Kolmas haluaa portaista näyttävän elementin, joka toimii tilan sisustuksellisena ankkurina.

”Asiakkaita – ja meitä suunnittelijoitakin – on jo jonkin aikaa kiehtoneet tällaiset keveät, lähes leijuvat portaat, jotka ovat todella näyttävä kodin keskipiste. Laadukkaasta portaasta kertoo viimeistelyn taso, hyvin toteutetut yksityiskohdat ja erityisesti se, että niissä kulkeminen on hiljaista ja tyylikästä. Jalan alla ei nitise tai natise.”
– Virve Rosberg

”Portaista on tullut tärkeä sisustuksen osa – niillä voi vaikuttaa tilan tunnelmaan väreillä, muodoilla ja materiaaleilla. On ihanaa, että portaisiin uskalletaan nykyään lisätä väriä. Monille asiakkaille tämä maailma on vielä aika uusi, mutta yhä useampi kysyy, miten portaat voisi suunnitella omannäköisiksi. Se kertoo siitä, että portaat nähdään yhä useammin merkittävänä osana tilaa.”

– Jenni Paakkari

Portaiden merkitys

”Portaathan ovat useimmille asiakkaille todella tärkeitä, ja niistä halutaan paitsi toimivat, niin myös näyttävät. Välillä on sellaisia projekteja, että suunnittelu lähtee melkeinpä liikkeelle portaista – että mikä olisi se oikea porras, ja siitä lähdetään rakentamaan tilaa ympärille. Usein se lempiporras on jo valittuna ihan alussa.”
– Virve Rosberg

“Minulle tärkeintä portaiden suunnittelussa on, että ne toimivat osana tilan kokonaisuutta. Jos pääsen mukaan jo uudiskohteen tilasuunnitteluun, mietimme arkkitehdin kanssa yhdessä portaiden paikkaa ja mitoitusta. Saneerauskohteissa taas pohdimme, onko vanha paikka toiminut vai voisiko porras siirtyä toiseen paikkaan – vaikka eteisaulaan. Tärkeintä on lopulta se, että kulku portaiden kautta toimii arjessa.”
– Jenni Paakkari

Me Gradolla näemme saman arjessa: usein portaiden suunnittelu alkaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa, ja parhaimmillaan porras ohjaa koko tilan hahmottamista. Siksi on tärkeää, että keskustelu alkaa ajoissa ja suunnittelu tehdään aidossa yhteistyössä.

Loppusanat

Sisäportaiden suunnittelu on enemmän kuin tekninen ratkaisu – se on tunnelman, käytettävyyden ja estetiikan yhteensovittamista. Tässä blogissa ääneen päässeet suunnittelijat, Virve Rosberg ja Jenni Paakkari, muistuttavat, että parhaat portaat syntyvät, kun kuunnellaan niin tilaa kuin sen käyttäjiäkin.

Suunnittelun ytimessä on yhteistyö. Olipa toiveena leijuvat portaat, perinteisempi ilme tai jotain siltä väliltä, lopputuloksen pitää tuntua oikealta – ei vain näyttää hyvältä.

Jos suunnittelet uutta tilaa ja haluat sisäportaista jotain muuta kuin ihan tavallista, me autamme mielellämme. Gradolla jokainen sisäporras suunnitellaan ajatuksella ja yhteistyössä – niin, että lopputulos on paitsi toimiva, myös kaunis osa kotiasi.

Ota yhteyttä ja tule inspiroitumaan showroomeillemme!

VALO-portaat Lammi Kivitalojen kohteessa. Arkkitehtisuunnittelu Studio Rosberg.